dijous, 1 d’octubre del 2015

ELS ORÍGENS DE LA FOTOGRAFIA


La Càmera Obscura
La Càmera Obscura consistia en una sala tancada on l'única font de llum era un petit orifici en un dels murs, per on entraven els raigs de llum reflectint els objectes de l'exterior en una de les seves parets. Aquest orifici funciona com una lent convergent i projecta, a la paret oposada, la imatge de l'exterior invertida tant vertical com horitzontalment. Aquest fenomen ja era present en temps d'Aristòtel, 300 a.C.

El fenòmen ja existia fa temps pero més tard es va inventar un aparell òptic: una caixa tancada amb un orifici en una de les parets a través del qual passen els raigs lluminosos, que formen una imatge invertida dels objectes exteriors sobre la paret oposada. La primera, es considera que la va crear Alhacén, al voltant del segle XX.
Alhacén












Daguerreotip

Niépce va començar a experimentar amb la cambra fosca, fins que es va adonar de les sals de plata (material fotosensible), les quals es transformaven de color amb la llum solar, d’aquesta manera aconseguia plasmar una imatge. Però tenia un inconvenient: la imatge quedava en negatiu, perquè les parts on toca la llum amb més intensitats és on es queda més fosc.

Fotografia més antiga que es conserva

El daguerreotip va ser el primer procediment fotogràfic, anunciat oficialment l'any 1839. A partir de les experiències prèvies de Niépce, Louis Daguerre, va desenvolupar aquesta técnica, que va consistir en una placa de coure, coberta amb una solució de plata, que era exposada a la llum durant uns trenta minuts. S'obtenia una imatge en positiu directe.

Niépce i Daguerre

Barcelona amb daguerreotip
Calotip

És un mètode fotogràfic, creat per William Fox Talbot, basat en un paper sensibilitzat amb nitrat de plata i àcid gàlic que després de ser exposat a la llum era revelat. Aquest procediment és molt proper a la fotografia d'avui dia, ja que produïa una imatge en negatiu que podia ser posteriorment positivada tantes vegades com es desitgés.
William Fox Talbot





  

Imatge en color

Durant el segle XIX, molts van intentar fer fotos en color sense èxit. Fins que, el 1861, el físic James Clerk Maxwell va tenir la idea que es podia obtenir qualsevol color barrejant vermell, verd i blau. Llavors, va decidir fotografiar el mateix objecte tres vegades: amb llum vermella, verda i blava. En barrejar els resultats, va obtenir la primera fotografia en color, titulada Tartan Ribbon.
Tartan Ribbon
Imatge en moviment

Muybridge i Marey van fotografiar el moviment d'un cavall (24 fotos) per saber si aquest tenia les 4 potes enlaire en algun moment. Més tard, van inventar el celuloide, amb el qual, mitjançant una manivella, veien totes les fotografias amb molt poca diferència de temps i conseguir així que es pugués veure el recorregut del cavall.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada